Böcker

Hösten 2021 kom uppföljaren till Winesplaining  – värt att veta om vin, nämligen Winesplaining – prova, lagra, njut av vin.

Varifrån kommer aromerna i ett glas vin, och hur sätter du ord på det du känner? Hur länge kan ett vin lagras och när når det sin topp? Varför serveras vitt vin kallt och hur påverkas smakerna av maten du serverar till?

Med pedagogiska förklaringar och roliga anekdoter är det här vinboken du inte klarar dig utan, oavsett om du är nybliven entusiast eller har kommit lite längre i ditt vinprovande.

Förlag: Polaris Fakta (tidigare Roos & Tegnér)
Köp boken i fysiska bokhandeln eller här: Bokus, Adlibris

*

I maj 2020 släppte jag Winesplaining – värt att veta om vin. En bok som ger svar på dina frågor om om hur modernt vin blir till.

Vad är vin? Egentligen något väldigt enkelt: jäst druvmust och inget annat. Men för många är det något svårt och vinvärlden är full av möjligheter att göra bort sig och välja fel.

Varför smakar vin egentligen som det som det gör, ser ut som det gör och hur kan man välja ett vin som är bättre för både en själv och planeten? Vad är det för skillnad på naturvin, ekologiskt och biodynamiskt? Vilka tillsatser får vinet innehålla och varför står dessa aldrig på flaskan? Och får man verkligen mer ont i huvudet av rött vin än av vitt?

Förlag: Roos & Tegnér
Köp boken i fysiska bokhandeln eller här: Bokus, Adlibris

*

I mitten av april 2016 kom min bok om rosévin, den snabbast växande trenden inom dryck både i Sverige och internationellt. Under ett par års tid har jag skrivit, provat och besökt vinerier som fokuserar på rosévin. Resultatet säljs på alla platser där böcker finns.

Rosévin – Historien, vinerna och maten därtill är den första boken i sitt slag om rosévin. Här följer vi rosévinet från begynnelsen till dagens moderna trender och tekniker. Den förklarar hur ett rosévin tillverkas samt vilka faktorer som påverkar både smak och färg. Dessutom presenteras 30 goda tilltugg och maträtter med utförliga recept som passar rosévinet. I boken guidas läsaren också bland 151 provade roséviner och roséchampagner.

Recept och matstyling: Martin Andersson
Fotografer: Alex Giacomini, Göran Henckel, Peter Ehrlin, Anders Melldén, Tove Oskarsson Henckel
Förlag: Parasoll
Köp boken här: Adlibris

*

Under 2011-2012 arbetade jag med boken Lite dyrare mycket bättre mat – Nära i Uppland. Boken vann förstapris alla kategorier, för Bästa Form 2013, enligt Måltidsakademien.

Under ett år reste kocken Martin Andersson, fotografen Alex Giacomini och jag som skribent, runt bland hagar, gårdsmejerier, fiskodlingar och jordgubbsland för att hitta det allra bästa att laga god mat på. Och allt skedde i Uppland, ett landskap som fått oförtjänt lite uppmärksamhet för sina fina råvaror. Tretton besök gav lika många kapitel i bok, formgiven av Peter Assarsson. Till besöken har Martin Andersson hittat på roliga och framförallt goda rätter som passar varje dag, fest eller vardag, morgon eller kväll eller när man bara är sugen på något gott.

”Riktigt bra råvaror, som tagits fram av riktigt duktiga lokala råvaruproducenter, kostar pengar. Men det tycker vi de är värda. De ger helt enkelt lite dyrare, men mycket bättre mat.”

Köp boken hos lokala bokhandlare och matvarubutiker eller på Adlibris.